Aktuálně
Exkurze v Osvětimi

Exkurze v Osvětimi

Ve středu 24.4.2024 navštívili žáci naší školy koncentrační tábor Osvětim v Polsku, v době druhé světové války jeden z nejkrutějších vyhlazovacích táborů v Evropě.

Prohlídka koncentračního tábora byla rozdělena na dvě části. Nejprve jsme se s paní průvodkyní vydali do části Osvětim-Auschwitz, kde jsme se dozvěděli mnoho informací o tom, jak koncentrační tábor fungoval. Na druhou část naší exkurze jsme se přesunuli do vyhlazovacího tábora Březinka-Birkenau.

Všichni jsme tak na vlastní oči mohli vidět, jak byl „život“ v táboře pro vězně velmi těžký. Trpěli nedostatkem jídla, vody, místa, spánku, nemocemi a těžkou prací. Tísnivou atmosféru dokreslovaly nejen fotografie, často tajně pořízené vězni, ale také výstava nashromážděných osobních věcí lidí, kteří zde přišli o život.

Mnoho z nás si uvědomilo, že musíme být vděční za to, co máme, a že stěžovat si na dnešní dobu je vlastně úplně bezdůvodné, protože si nikdo nedovedeme představit, jak se žilo lidem právě tam, kde na každém kroku číhala smrt.

Celá akce inovativní výuky byla za podpory operačního programu JAK.

Celou fotogalerii naleznete zde.